Полнеете ли вы, потребляя жиры?

12.03.2019

 
Каждые 16 грамм сожженого жира в день дают примерно половину килограмма в месяц и около пяти с половиной килограммов в год. Но пока не спешите объявлять победителем низкожирную диету, так как питание в этих исследованиях строго контролировалось, а в реальной жизни его контролируют не так строго. В реальных условиях некоторые люди худеют сильнее на низкоуглеводной диете благодаря таким факторам, как ограниченный выбор нездоровых продуктов и более высокое потребление протеина.
 
Диеты с низким содержанием жиров или углеводов приводят примерно к одинаковым результатам в похудении, по крайней мере, в долгосрочных клинических испытаниях. Оба вида диет работают в основном потому, что участники экспериментов сокращают потребление калорий, а не только углеводов или жиров, а также потому, что потребление меньшего количества углеводов и жиров обычно приводит к большему потреблению протеина.
 
Если вы хотите похудеть, начните с диеты, затем подключайте тренировки. Ни одна пищевая добавка их не заменит, но некоторые добавки могут сделать и то, и другое более эффективным.
 
Источники:
Tappy L. Thermic effect of food and sympathetic nervous system activity in humans . Reprod Nutr Dev. (1996)
Horton TJ, et al. Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage . Am J Clin Nutr. (1995)
Hellerstein MK. No common energy currency: de novo lipogenesis as the road less traveled . Am J Clin Nutr. (2001)
Acheson KJ, et al. Glycogen storage capacity and de novo lipogenesis during massive carbohydrate overfeeding in man . Am J Clin Nutr. (1988)
Acheson KJ, Flatt JP, Jéquier E. Glycogen synthesis versus lipogenesis after a 500 gram carbohydrate meal in man . Metabolism. (1982)
Galgani J, Ravussin E. Energy metabolism, fuel selection and body weight regulation . Int J Obes (Lond). (2008)
Schutz Y, Flatt JP, Jéquier E. Failure of dietary fat intake to promote fat oxidation: a factor favoring the development of obesity . Am J Clin Nutr. (1989)
Flatt JP, et al. Effects of dietary fat on postprandial substrate oxidation and on carbohydrate and fat balances . J Clin Invest. (1985)
Abbott WG, et al. Short-term energy balance: relationship with protein, carbohydrate, and fat balances . Am J Physiol. (1988)
Rising R, et al. Food intake measured by an automated food-selection system: relationship to energy expenditure . Am J Clin Nutr. (1992)
Frayn KN. Physiological regulation of macronutrient balance . Int J Obes Relat Metab Disord. (1995)
Carreiro AL, et al. The Macronutrients, Appetite, and Energy Intake . Annu Rev Nutr. (2016)
Rolls BJ. The role of energy density in the overconsumption of fat . J Nutr. (2000)
Blundell JE, MacDiarmid JI. Fat as a risk factor for overconsumption: satiation, satiety, and patterns of eating . J Am Diet Assoc. (1997)
Hall KD, et al. Calorie for Calorie, Dietary Fat Restriction Results in More Body Fat Loss than Carbohydrate Restriction in People with Obesity . Cell Metab. (2015)
Bazzano LA, et al. Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: a randomized trial . Ann Intern Med. (2014)
Gardner CD, et al. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial . JAMA. (2018)
Sacks FM, et al. Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates . N Engl J Med. (2009)
Gardner CD, et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women: the A TO Z Weight Loss Study: a randomized trial . JAMA. (2007)
Sackner-Bernstein J, Kanter D, Kaul S. Dietary Intervention for Overweight and Obese Adults: Comparison of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets. A Meta-Analysis . PLoS One. (2015)
Johnston BC, et al. Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis . JAMA. (2014)
Hall KD, Guo J. Obesity Energetics: Body Weight Regulation and the Effects of Diet Composition . Gastroenterology. (2017)
Foster-Schubert KE, et al. Effect of diet and exercise, alone or combined, on weight and body composition in overweight-to-obese postmenopausal women . Obesity (Silver Spring). (2012)

Источник: Examine.com